Zlatibor u znaku dečjeg folklora 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Zlatibor u znaku dečjeg folklora
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
20.06.2023 | 0 коментар(а)



Čajetina - Zlatibor je bio domaćin dečjim folklornim ansamblima iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.



Naime, na Zlatiboru su organozovana dva dečja folklorna susreta: Prvi dečji festival folklornih ansambala „Zlatiborski pupoljci“ u organizaciji Udruženja za negovanje narodne tradicije „Zlatibor“ i Peti Međinarodni folklorni kamp „Zlatiborska noć“ u organizaciji Udruženja Hajduk Stanko iz Šapca.

U organizaciji udruženja „Hajduk Stanko“ iz Šapca, koje okuplja oko 350 članova, od 16. do 19. juna ovogodišnji, peti po redu folklorni kamp „Zlatiborska noć“ okupio je više od 300 mališana iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije. Tokom revijalnog programa prisutnim posetiocima predstavili su se ansambli iz Srbije – ANI „Hajduk Stanko“ iz Šapca, FU „Veliko kolo“ iz Novog Sada, KUD „Vranko Radičević“ iz Zemuna, i KUD „Platičevo“ uz igre iz Šumadije i Užica, splet narodnih kola i Dunda kolo. Gosti iz Bosne i Hercegovine – KUD „Duško Trifunović“ iz Bosanskog Broda, KUD „Modriča“ i „Liješće“, KUD Mladih „Bosiljak“ iz Dervente, kao i jedno od najstarijih društava KUD „Borac“ iz Travnika su se gostima predstavili sa spletom narodnih kola, Igrama iz centralne Srbije i posavine, Srpskim igrama iz okoline Travnika i Kobišnice, ali i i tradicionalnim prikazom običaja iz posavine. Po prvi put na ovom kampu učešće su uzeli i gosti iz Severne Makedonije KUD „Mirka Ginova“ iz Demir Kapije koji su se predstavili sa Pesmom i orom iz Istočne Makedonije i „Skopskom Crnom Gorom“.

Tokom trajanja kampa deca su imala priliku da se upoznaju i iz druženje nauče pesme i igre iz raznih krajeva Balkana, ali i da posete najveće atrakcije Zlatibora, poput Stopića pećine, Gold Gondole, Vodopada u Gostilju, muzeja „Staro selo“ u Sirogojnu, Dino parka i El Paso City – ija.

Tokom popodnevnih časova na pozornici Kraljevog trga bio je održan Prvi dečji festival folklornih ansambala „Zlatiborski pupoljci“ koji je okupio preko 500 mališana iz Srbije i Republike Srpske. Organizator festivala je za sve učesnike obezbedio da posete jednu od najvećih atrakcija Zlatibora, odnosno da uživaju u vožnji zlatiborskom Gold Gondolom, odakle je, kasnije i krenuo defile do Kraljevog trga. Na ovom festivalu okupilo se 18 kulturno umetničkih društava, 12 iz Srbije i šest iz Republike Srpske, koji su prisutnim posetiocima Zlatibora pružili nesvakidašnji doživljaj i uživanje u zvucima pesama i igrama iz čitave Srbije – čak 24 koreografije sa igrama iz pomoravlja, istočne Srbije, vlaške igre, igrama iz južne Srbije – Niša, Leskovaca, Pirota, Pčinje, pastirske igre i mnoge druge. Veliku pažnju i simpatije publike pribrali su učesnici iz Šimanovaca tokom izvođenja „čobanskog razginavanja“. Po završetku festivala, svi učesnici, ali i posetioci Zlatibora odigrali su zajedno užičko kolo na Kraljevom trgu.

Zlatiborsko kulturno leto se polako približava, a u ovoj jubilarnoj godini u kojoj se obeležava 130 godina organizovanog turizma, za sve posetioce Zlatibora se priprema izuzetno bogat kulturno-umetnički i zabavni program.

 

 

GZS / TOZ




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ZLATIBOR CAJETINA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.363.629 посета
Тренутно на сајту: 439 посетилац(a)